Goede doel

Santa Run Eindhoven ondersteunt De Voedselbank Eindhoven. In de omgeving van start en finish is een stand ingericht waar je houdbare etenswaren kunt doneren. Natuurlijk is je Kerstpakket ook van harte welkom. Tevens is het mogelijk om ‘De Voedselbank Eindhoven’ financieel te ondersteunen. Bij inschrijving voor Santa Run Eindhoven wordt de mogelijkheid geboden een donatie te doen.

Meer informatie over De Voedselbank Eindhoven vind je op www.voedselbankeindhoven.nl.

 VoedselbankWat is de voedselbank?

De voedselbank helpt mensen die onder de armoedegrens leven, d.m.v. een wekelijks voedselpakket.
- de voedselbank ondersteunt in Eindhoven ruim 500 gezinnen, ofwel 1100 personen, waaronder 400 kinderen
- de voedselbank is een 100% vrijwilligersorganisatie; er zijn geen betaalde krachten in dienst
- de voedselbank krijgt zijn voedsel gratis en deelt het ook gratis uit
- de voedselbank is geen overheidsvoorziening; er is dus geen wettelijk “recht op een pakket”
- de voedselbank houdt zich aan de voorschriften van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit
- het wekelijkse voedselpakket is bedoeld voor 3 à 4 dagen.

Deelt de voedselbank voedsel uit dat ‘over de datum’ is?

De voedselbank houdt zich aan de voorschriften van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
- gekoelde en ingevroren producten worden behandeld middels een gecontroleerde koudeketen
- de houdbaarheidsdatum van (dag-)verse producten wordt strikt aangehouden. Dit is de zogenaamde TGT-datum (Te Gebruiken Tot)
- conserven en lang houdbare droge producten vallen onder het THT (Tenminste Houdbaar Tot) regime. Hierbij brengt een beperkte datumoverschrijding de voedselveiligheid niet in gevaar. De NVWA hanteert deze lijst: https://www.vwa.nl/actueel/bestanden/bestand/12343 , waar de voedselbank zich strikt aan houdt
- de voedselbanken worden net als supermarkten door de NVWA regelmatig d.m.v. onaangekondigde steekproeven gecontroleerd

Kun je zomaar een voedselpakket van de voedselbank krijgen?

De mensen die in aanmerking komen voor een voedselpakket voldoen aan strenge eisen. Er wordt gekeken naar hoeveel leefgeld (voor eten, kleding, schoenen enz) beschikbaar is. Voorbeeld: voor een gezin (man, vrouw, 2 kinderen) is de grens € 340,- per maand, d.w.z. € 2,80 pp per dag. Aanmelden kan alleen via een officiële hulpverleningsinstantie.

Kun je eeuwig cliënt bij de voedselbank blijven?

Alleen mensen die diep in de problemen zitten komen bij de voedselbank. De voorzieningen in Nederland zodanig dat dit eigenlijk niet zou moeten voorkomen. Toch blijkt helaas het tegenovergestelde waar. Sommige cliënten hebben het aan zichzelf te wijten dat er problemen zijn, zoals bijvoorbeeld bij schulden door gokken. Veel vaker is er sprake van werkloosheid, zzp’ers zonder opdrachten en ook speelt vaak echtscheiding een rol. Zo’n situatie, zeker in combinatie met de hoge lasten van een onverkoopbaar eigen huis, zorgt er vaak voor dat er door schulden een uitzichtloze situatie ontstaat. Veelal volgt dan een pijnlijk traject van wettelijke schuldsanering dat maximaal 3 jaar duurt. Aan deze 3 jaar is de maximale verblijftijd bij de voedselbank gekoppeld. De voedselbank verwacht van zijn cliënten dat zij actief werken aan herstel van hun eigen zelfredzaamheid. Gelukkig is meer dan de helft van de cliënten dan ook binnen een jaar uit het bestand.

Hoe komt de voedselbank aan voedsel en geld?

De voedselbank krijgt alle voedsel gratis. Het meeste komt van bedrijven die dit anders zouden vernietigen, bijvoorbeeld wegens een etiketfoutje, afwijking van het afvulgewicht of overproductie. Daarnaast krijgen we voedsel van distributeurs, supermarkten en via inzamelingen. We kunnen onze kosten voor energie, huisvesting, autobrandstof, verzekeringen enz. voor bijna de helft betalen uit een gemeentesubsidie. Voor de rest doen we een beroep op bedrijven, instellingen en particulieren. De Voedselbank Eindhoven heeft de status van een erkende ANBI.

Facts & figures van de Voedselbank Eindhoven

De Voedselbank Eindhoven:
- bestaat sinds 2004
- heeft 150 vrijwilligers
- beschikt over 1 distributiecentrum en 6 uitdeelpunten verspreid over de stad
- biedt op de uitdeelpunten gelegenheid aan de cliënten om met lotgenoten onder een kop koffie ervaringen te delen. Dit ter bestrijding van het dreigende sociale isolement van veel cliënten.
- deelde in 2014 voor ruim € 700.000 aan voedsel uit d.m.v. 28.000 gratis voedselpakketten
- ondersteunt 9 andere voedselbanken in de regio Eindhoven

Meer informatie

Website: http://www.voedselbankeindhoven.nl en Facebook: https://www.facebook.com/voedselbank.eindhoven

Fijne Feestdagen Festival Run2Day Eindhoven Runners World Eindhoven